Worteltaart

Een heerlijk recept voor worteltaart, met daaronder een recept geschikt voor oudere baby’s

Papa en mamaversie

1 grote mengkom en een garde (er komt geen mixer aan te pas, heerlijk!)
 
Roer 4 eieren los met de garde in de mengkom. Voeg 300 gram bruine basterdsuiker toe en roer goed door. Doe er dan 185 ml. vloeibare boter bij (gewoon van die boter van de Becel of Blue Band om mee te koken en bakken) en weer goed roeren.
 
Dan zeef je (of als je lui bent, sla je het zeven over, dat lukt ook prima) er 300 gram (tarwe) bloem door en 1 zakje bakpoeder. Voeg de geheime ingrediënten toe: ongeveer 2 theelepels kaneel, een snuif gemalen kruidnagel en een snufje nootmuskaat (proef zelf hoe je het gekruid wilt hebben, meer nootmuskaat maakt het scherper bijvoorbeeld). Roer dit goed door het eimengsel met de garde.
 
Dan neem je 1 zakje juliënne gesneden worteltjes (bij de supermarkt te koop), en snijd ze iets kleiner op een snijplankje. Of rasp zelf ongeveer 150 gram worteltjes zeer fijn. Hak 75 gram pecannoten en 75 gram walnoten in kleine stukjes. Voeg noten en wortel toe, roer goed door en doe het geheel in een ingevette spring- of siliconenvorm. Bak het geheel in een klein uurtje op 180 graden. Je kunt ook cupcakes maken, doe het mengsel dan in cupcakvormpjes en bak ze ongeveer 30 minuten op 180 graden.
 
Als de taart wat afgekoeld is, bestrijk je hem met de topping: Roer daarvoor 1 bakje mascarpone, een flinke scheut sinaasappelsap, een zakje vanillesuiker en zoveel poedersuikerdat het een mooie consistentie krijgt door elkaar. Eventueel kun je ook citroensap toevoegen, of wat rasp van de schil van de sinaasappel. Extra lekker is als je de dubbele hoeveelheid neemt en de taart doormidden snijdt en de lagen bestrijkt en de taart weer aan elkaar plakt. Je kunt de taart versieren met marsepeinen worteltjes, sinaasappelrasp, kleurstof in de topping doen (oranje, natuurlijk! :) ) of gekleurde balletjes.
 
Dit recept is ook heel lekker met kaneel, geraspte appel en rozijntjes, zonder de rest van de kruiden, noten en worteltjes. Gebruik dan wel witte of lichte basterdsuiker, anders krijgen ze een wel heel gezond macrobiotisch biologisch kleurtje ;) .
 
-
Babyversie
  • 300 gram tarwebloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 3 eieren
  • 85 ml. sinaasappelsap (liefst versgeperst, van zoete sinaasappels)
  • 100 ml. vloeibare boter
  • 1 zakje geraspte worteltjes, nog wat fijner gesneden
  • 2 superrijpe, zoete bananen, geprakt
  • 1 zoete appel, geraspt
  • 10 eetlepels appel- of perenstroop
  • Wat sinaasappelschil, geraspt (met een zesteur als je die hebt, anders snijd je wat schil in flinters)
  • Kaneel, kruidnagel en nootmuskaat, naar smaak (en naar wat je kindje al aankan)
 
Roer de eieren los met de garde in een mengkom. Voeg de stroop, de boter en het sap toe. Goed roeren. Zeef de bloem (of als je lui bent, sla je het zeven over, gaat ook prima) en het bakpoeder erboven. Voeg de kruiden en sinaasappelschil toe. Roer goed door.
Doe er vervolgens de appel, banaan en wortel bij. Roer opnieuw goed door en doe het geheel in een ingevette spring- of siliconenvorm. Bak het geheel in een klein uurtje op 180 graden. Je kunt ook cupcakes maken, doe het mengsel dan in cupcakvormpjes en bak ze ongeveer 30 minuten op 180 graden.
Glazuur hoeft er niet op. Wil je dit toch, maak dan een glazuur van dikke Griekse yoghurt met sinaasappelsap en vanille extract.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*