Chili con carne

Voor chili con carne bestaan 1001 recepten. Hieronder volgt de mijne (die overigens per dag kan verschillen). Het zal sommige chililiefhebbers laten genieten en andere laten verschieten. Heb jij een lekkerder recept? Plaats het dan gerust als berichtje hieronder!

Papa en mamaversie

  • 1 blikje chilibonen
  • 500 gram runder- of half-om-halfgehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode en 1 groene paprika, in reepjes (optioneel)
  • 10 champignons (ongeveer), in vieren gesneden
  • 2 aardappels, geschild en in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter
  • Knoflookpasta, ongeveer 1/2 theelepel
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Paprikapoeder, komijn, oregano (of chilipoeder in plaats van deze drie kruiden)
  • Peper, zout
  • Tabasco
  • Eventueel blikje ananas

Rul het gehakt in een beetje olie. Voeg ui en knoflook toe en bak even mee. Voeg dan de aardappels,  champignons toe en de paprika (zonder kan het ook prima, voeg dan later extra paprikapoeder toe). Bak tot champignons zacht zijn.

Voeg tomatenblokjes, kruiden, wat ananassap en extra water (zodat alles onder staat) toe. Zet het vuur laag en laat de chili con carne minstens 30 minuten doorkoken (hoe langer, hoe lekkerder!). Voeg op het laatst de ananas en tabasco toe. Roer als je de chili van het vuur haalt, de tomatenpuree erdoor.

Serveren met witte rijst, sla of spaghetti. Je kunt de chili con carne ook koud eten. Een variatie is chili dogs. Dit zijn hot dog broodjes met een knakworst en chili con carne (laat dan de bonen weg).

Babychili con carne

4-6 maanden: niet geschikt, kook wat wortel en pureer het. Kan je kindje meerdere smaken aan? Voeg dan nog wat gekookte tomaat of geschilde, gekookte paprika toe.

Vanaf 6 maanden:

  • Beetje rundergehakt
  • Wat ui, geraspt
  • Snoeppaprikaatje, in heel kleine stukjes
  • Klein aardappeltje, in mini-blokjes
  • 1 wortel, geraspt
  • Paprikapoeder, peper
  • 1 vleestomaat, ontveld en in stukjes

Rul het gehakt met het uitje. Voeg aardappeltjes, paprika, wortel en paprikapoeder en peper naar baby’s smaak (en gewenning) toe. Even meebakken. Voeg dan tomaat en wat water toe en laat doorsudderen tot alles gaar is. Kan je kleintje nog geen grote stukjes aan? Doe het prakje dan even in de blender en haksel tot de gewenste dikte. Lekker met rijst of spaghetti en wat geraspte kaas.

Als je kleintje al bonen heeft gehad, spoel ze dan af onder de kraan en voeg ze toe als je de groentjes gaat bakken.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*